Nyheter

Farol

Boken släpps på Estniska kulturhuset i Stockholm.
4 december 2024, kl. 17.00.

 

 

Om Dödskonsten

Hur har döendet och döden uppfattats i Västerlandet de senaste tvåtusen åren? Vad gör vissheten om att vi alla snart är borta med oss medan vi ännu lever?

 

Ny bok – Tre dystopier

Dystopin är som genre idag relevantare än någonsin, både mot bakgrund av medias banalisering, den accelererande globala klimatförändringen och det faktum att antalet diktaturer i världen breder ut sig.

 

 

Bokrecension i norska Ny Tid

”To svenske forfattere skildrer menneskerne i den israelsk-palæstinensiske konflikt i en stor reportagebog.” Läs mer här

 

 

Podd: Den iranska revolutionen 1979 – en kolonial efterbörd

I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledaren med författarna Tomas Andersson och Stefano Foconi som rest i och skrivit om regionen i 20 år. Lyssna på podden här

 

Podd: Roten till inbördeskriget i Syrien – den koloniala efterbörden

Inbördeskriget i Syrien har pågått i tio år. I avsnitt 170 av podcasten Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med historikern Tomas Andersson samt författaren Stefano Foconi. Lyssna på podden här

”VÅRT SKRIVANDE ÄR SOM ETT ÄKTENSKAP”

Globar Bar Magazine: Sedan 1996 har Tomas Andersson och Stefano Foconi skrivit böcker tillsammans. ”I skuggan av muren: Israel/Palestina” är deras tredje bok om Mellanöstern. Vad är det som fascinerar dem med regionen? Och hur gör man för att inte bara upprepa det andra redan skrivit? Läs artikeln här.


Bokrecension i Opulens

”I skuggan av muren – Israel/ Palestina”. NY har läst en nyutkommen bok som bygger på ett stort antal intervjuer och observationer i samband med många resor i Israel och i de ockuperade områdena.


Bokrecension: Kristianstadsbladet

”I skuggan av muren – Israel/ Palestina”. Recensionen återfinns i sin helhet här.
Replik av författarna här.


Intervju: Tomas intervjuad i Strömstadstidningen

Här finns kopia på intervjun som pdf (sid 1 och sid 2).


Boksläpp: I skuggan av muren – Israel/Palestina

Ingen annan del av världen väcker så starka känslor som Israel/Palestina. Alla har en åsikt. De politiska analyserna avlöser varandra. Varför har Israels och Palestinas makthavare så svårt att nå en hållbar lösning? Kommer i mars 2021!
Se omslaget här


Boksläpp – Om kärlekskonsten

Kring den 1/10 kommer Stefanos nya bok ”Om kärlekskonsten” att publiceras. Klicka på bilden för att se omslaget.
 
 

 


Bokrecension i Kristianstadsbladet

Efter trädgårdskonsten blickar Stefan Foconi i uppföljaren ”Om kokkonsten” mot maten och våra matvanor. Kulturskribenten Jan Karlsson finner en välsmakande bok, full av intressanta funderingar och iakttagelser.
http://www.kristianstadsbladet.se/kultur/stefan-foconi-om-kokkonsten/


Stefan Foconis essä Om kokkonsten handlar om födans egenskaper, rätternas förvandlingar, traditionens egenheter och mycket därtill. Den tar med läsaren på en överrumplande resa genom tidsåldrar, världsdelar och sammanhang, från förmänniskornas identitetsskapande lägereldar via den moderna laxproduktionens industriella tyranni och vidare till näringsämnenas kemiska dans under tillagnings­ processen. Boken väcker lika många frågor som den ger svar – det finns ju mycket att fundera över på området. »Att äta är en förlängning av att fortsätta andas. Det borde vara den enskildes skyldighet att ägna bägge aktiviteterna uppmärksamhet, tvivel och reflexion.«


Om Kokkonsten recenseras i JP


Länk till webversionen av genmälet i Kristianstadsbladet hittar du här.


Recension av Levanten i Uppsala Nya Tidning

”Intressant är det när ett slags religiös officiell person i Aleppo delar sin syn på religion kontra samhälle. För honom är det självklart att religionen är och förblir utan inflytande i statsapparaten. Han litar inte på religiösa ledare eftersom ”allt för många blandar ihop Guds ord med sina egna politiska ambitioner”. Det är förstås ett givet svar från någon som bor i en diktatur där åsikter om makten inte tillåts. Men just den åsikten, i stort sett, återkommer hos människor i alla länder i Levanten. Och det i varianten att konflikterna inte handlar om religion. Det handlar om makt, att tillförskansa sig och sin krets att få materiell rikedom.” Hela artikeln hittar du här


En recension i tidningen Kulturen

”Det är en faslig tur att vi bor som vi gör, säger konsulinnan. I Syrien har vi ingen kriminalitet. Här respekterar människor varandra. Det är tryggt för barnen.”

Orden uttalas på Aleppo Club, en societetsklubb för den kristna överklassen. De klibbar vid pappret. Då, i januari 2011, var det bara månader kvar till upproret. Nu är det fem år av inbördeskrig senare. Och bomberna regnar över Aleppo som aldrig förr. Orden klibbar vid pappret när det ofattbara blivit vardag. Läs resten av recensionen här.